Otcovská dovolená, novinka roku 2018

Užít si týden doma s novopečenou maminkou a novorozeným děťátkem mohou už i tatínkové v České republice. Pomoci ženě, být jí nablízku, radovat se z miminka a užívat si jeho přítomnosti hned po příchodu domů, to jsou největší výhody, které placená otcovská dovolená přináší.

Tato novinka platí od 1. února 2018. Jinými slovy, pokud se miminko narodí po tomto datu, může si otec zažádat o tento druh dovolené. Otcovská dovolená trvá týden a není nutné čerpat ji hned po narození miminka, ale v průběhu následujících šesti týdnů ode dne narození.

Zajímavé je, že tatínek si může dovolenou vybrat i v době, kdy je ještě maminka s miminkem v nemocnici. Ovšem to neplatí pro případ, kdy maminka zůstane s novorozencem po porodu v nemocnici celých šest týdnů.

Jedinou nevýhodou otcovské dovolené možná je, že ji nelze přerušit nebo libovolně rozdělit do několika kratších časových úseků. V každém případě je to ale velice dobrá příležitost, jak se mohou tatínkové zapojit do péče o potomka. U osvojených dětí lze otcovskou dovolenou začít čerpat od prvního dne, kdy bylo dítě osvojeno.

Kdo může o tuto dávku nemocenského pojištění žádat?

 
Nárok na ni mají zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné. Důležité je, že před nástupem na ni musí být účastníky nemocenského pojištění, a to tři měsíce, plynule a bez přerušení, před datem nástupu na tuto dovolenou.

Samozřejmě, že jde o muže, který je uveden v matrice jako otec dítěte nebo přebírá dítě do náhradní rodinné péče, přičemž dítěti nesmí být více než 7 let.

Kolik dostane tatínek peněz?

 
A jak na tom budou otcové s penězi? Po dobu sedmi kalendářních dnů jim bude vyplácen příspěvek ve výši 70 % denního vyměřovacího základu mzdy. O tuto dovolenou, neboli otcovskou poporodní péči, je nutné si zažádat, a to stejným způsobem, jako když se zařizuje mateřská dovolená. O vyřízení rozhoduje Okresní správa sociálního zabezpečení.

Pozor na to, že nezáleží na tom, kolik dětí maminka během jednoho porodu přivede na svět, délka dovolené se tím nijak nemění. I kdyby přivedla na svět trojčata, jde stále o jeden porod, a tatínek tedy může mít volno v délce sedmi dní.