Čemu se v těhotenství určitě vyhnout

Leckterá budoucí maminka se v těhotenství obává o zdraví svého miminka. Není třeba se zříkat všech součástí normálního života a být přehnaně úzkostlivá, ale zároveň existuje několik zásad, jejichž dodržováním významně snížíte riziko poškození plodu.

Léky a vyšetření

V těhotenství se snažte vyvarovat lékům, mnoho z nich může způsobit nenávratné vývojové vady nenarozeného miminka nebo dokonce potrat. Některá léčiva se totiž řadí mezi tzv. chemické teratogeny, které svou strukturou znemožňují správný vývoj nervové či například cévní soustavy. Rozhodně se tedy o případném užívání poraďte s lékařem.

Plánujete-li děťátko, ale zároveň Vás čekají lékařské zákroky či vyšetření pomocí rentgenu, pak všechno podstupte raději před oplodněním.

Infekce a bakterie

Případnou infekcí neohrožujete jen sebe, ale pochopitelně i plod. Mezi největší „strašáky“ patří toxoplazmóza, tedy nemoc způsobená prvokem Toxoplasma gondii, kterého přenášejí kočky. Vyhněte se proto kontaktu s nimi. Další nebezpečí představují neštovice, spalničky a vaginální infekce.

Když je řeč o bakteriích, dejte si pozor na bakterie obsažené v nezpracovaných mléčných a masných výrobcích. Vše tepelně upravte, abyste se vyhnuly salmonelóze, kampylobakterióze apod.

Alkohol a cigarety

Na výše uvedené neřesti během zmíněných devíti měsíců zapomeňte. Pokud jste silnou kuřačkou, pak se poraďte s lékařem o tom, jak situaci řešit.

Jaký pohyb zvolit?

V tomto případě heslo „sportem ku zdraví“ úplně neplatí. Pohyb je pochopitelně prospěšný, ale je potřeba zvolit přijatelnou formu. Neprovozujte žádné aktivity, jejichž součástí je zvedání těžkých břemen, či sporty, při kterých hrozí pád. Preferujte chůzi, jógu či speciální cvičení pro těhotné.

A co cestování? Je bezpečné?

Co se dopravy týče, záleží spíš na individuálním stavu ženy. Delší cesty je většinou lepší ponechat na období po porodu, obzvlášť pokud se jedná o cesty letadlem. Tam platí, že nejvhodnější dobou pro cestu bývá druhý trimestr, protože žena netrpí ranními nevolnostmi, ale zároveň nehrozí předčasný porod na palubě.

Vysoké teploty: pozor na ně!

Pobyt v horké vodě či saunování může vést k patologickým změnám plodu nebo dokonce k potratu. Tyto aktivity raději také odložte na dobu, až bude miminko již na světě.

Leave a comment